Reklama
 
Blog | Michal Veselý

Budoucnost je v podnikatelských inkubátorech a akcelerátorech

Systematická podpora začínajících podnikatelů, start-upů a rozvíjejících se businessů  prostřednictvím inkubátorů a akcelerátorů může být receptem na mnohé problémy většiny ekonomik světa. Té naší zvlášť. Aktuální intenzivní studijní cesta zaměřená na studium dopadů sociálního podnikání v USA mne inspiruje a otevírá mi oči. Je to funkční model bez rozdílu o jaký obor podnikání se jedná, a na to, zda se jedná o čistě komerční záměr, či projekt se sociálním či environmentálním přesahem. Principy jsou velmi podobné.

 

Příklad první, jde to i velmi jednoduše:

SURF Incubator v Seattlu je podnikatelkou sítí založenou zkušeným podnikatelem panem Seaton Gras v roce 2009. Původním záměrem bylo vytvořit síť, která poskytne začínajícím podnikatelům v technologických oborech podporu formou mentoringu  a vzájemné výměny zkušeností. Podnikatelé se potkávali na různých místech Seattelu , aby spolupracovali na projektech a sdíleli nápady. Síť se rychle rozrostla na počet přesahující tisícovku členů. V roce 2012 získal inkubátor i stálé zázemí v prostorech v centru, kde pracuje a zkušenosti sdílí 60 společností. Posléze vznikl v prostorách inkubátoru i akcelerátor pro 9 společností, které „trénují“ intenzivně v 6 měsíců sdíleném prostoru a čase. Dnešní SURF je komunitou podnikatelů, mentorů, investorů, vývojářů, designérů a vzdělavatelů, kteří společně pracují na tom aby se jejich start-upy přetavily do fungujících bussinessů. Formy sdílení informací jsou velmi prosté, tabule s pozvánkami, workshopy na které přijde ten, koho téma zajímá, kavárna, kam mají přistup všichni členové, … Fascinující je jednoduchost a relativně malá počáteční investice zakladatele, bez potřeby dotací. 

Příklad druhý, nemusí to být jen technologie

Reklama

Viva Farm je „farmářský start-up“ založený mladými lidmi, kteří se inspirovali v Latinské Americe a na Novém Zélandu tradičním zemědělstvím založeným na sdílení zdrojů a distribučních kanálů v místní komunitě. Organizace vznikla v roce 2009 s cílem přivést k farmaření v USA mladé lidi, poskytnout jim přístup ke vzdělání, praktický tréning, sebevědomí vlastníků, technickou asistenci, kapitál v podobě mikro-půjček, půdu a odbytiště pro jejich produkty. Aktuálně hospodaří společně na relativně malých plochách 15 farmářů, částečně přistěhovalců, kteří dosud často pracovali v zemědělství jako sezónní dělníci, částečně Američané Platí za pronájem půdy a další poplatky za pronájem techniky ad. Program je pětiletý, poté jim Viva Farm pomůže založit vlastní farmu na jiných pozemcích.

Příklad třetí, funguje to i v neziskovém sektoru

Social Venture Partners je organizací, která implementuje principy podpory start-upů do neziskového sektou. K tradiční podpoře, kterou poskytují komunitní nadace, přidává intenzivní tříletou podporu, a tréning pro rozvoj podporované organizace. Zdaleka to není tradiční grant na projekt, či peníze na provoz, jak jsme často zvyklí z našich grantových žádostí. Samotná organizace  Social Venture Partners, registrovaná jako non-for-profit, získává venture kapitál od jednotlivců kteří věnují své peníze (min. výše 6000 USD) a čas na principu „strategického dobrovolnictví“, tzn. využití kompetencí a dovedností ve prospěch podporované komunity. A zdá se, že model funguje nadmíru dobře a z USA se rozšiřuje do Japonska, Číny, Austrálie, Indie a Velké Británie.

 

Kreativní americké prostředí a NBIA

Koncept podnikatelských inkubátorů vznikl v USA v roce 1959, když Joseph Mancuso otevřel v New Yorku Batvia Industrial Center. Postupně se rozšířil do dalších státu USA a v 80. letech i do Velké Británie a Evropy. Dnes eviduje v Americe registrovaná organizace National Bussiness Incubation Association (NBIA) celosvětově 7.000 inkubátorů. Zejména v USA dnes zažívají velkou renezanci v reakci na krizi roku 2008. Zajímavé je, že na rozdíl od Evropy je v USA většina inkubátorů soukromými a nezávislými projekty, založených na soukromých zdrojích a zasazených do místní motivované podnikatelské komunity. Máme se co inspirovat. Mimochodem, NBIA poskytuje zajímavé možnosti vzdělávání, stojí za to se podívat.

A v Česku?

„Česko zaostává v konkurenceschopnosti. V žebříčku se propadlo nejníže v historii“, ihned.cz 4.9.2013. „Česko jako montovna dlouhodobě nepřežije, říká ekonom z OECD“, Ekonom 25.8.2013. Něco asi bude špatně. Určitě je i u nás spousta šikovných a odvážných budoucích podnikatelů a inkubačních projektů. Sám jsem velmi hrdý na Brněnský JIC. A i „ajťácké“ kreativní podhoubí Brna kvasí. Chce to ale zabrat, musíme inkubačních projektů rozjet daleko více.